De Beste Natuurlijke Tandpasta's Zonder Fluoride

Published Aug 11, 21
7 min read

Tandpasta Zonder Fluoride Cocosolie

Tandpasta Zonder Fluoride SlechtTandpasta Zonder Fluoride Voor Kinderen

RDA waarde; hoe schurend is je tandpasta? Elke tandpasta heeft een schurend effect in lichte of hogere mate. Hoe schurend een tandpasta is wordt uitgedrukt in de RDA waarde, Relative Dentin Abrasivity (letterlijk vertaald: relatieve dentale schurende eigenschappen). De RDA-waarde is een indicator en geen exacte voorspeller van de mate van slijtage die de tandpasta in de mond veroorzaakt - biologische tandpasta zonder fluoride.

“Het zou goed zijn als de RDA-waarde op de tandpastaverpakking wordt vermeld”, zegt Cor van Loveren, hoogleraar (em.) preventieve tandheelkunde. Poetsen met alleen water 4 Elmex Sensitive Plus 28 Elmex Sensitive Professional 28 Sensodyne Proglasur 30 Parodontax 44 Rembrandt 53 Oral-B Pro Expert 53 Meridol 65 Prodent kindertandpasta 65 Sesodyne 65 Sensodyne Rapid 65 Elmex Cariës Protectie 65 Colgate Total 68 Zendium 80 Naast het minder oplosbaar maken van tanden en het verminderen van tandvleesontsteking, wordt er geprobeerd om met tandpasta een soort van extra tandmateriaal te leveren. tandpasta zonder fluoride slecht.

Verschillende systemen worden toegepast, zoals toevoeging van de volgende stoffen: calciumglycerofosfaat; brushiet (DCPD; dicalciumfosfaatdihydraat); amorf calciumfosfaat (ACP); ACP met een caseïnederivaat (CCP-ACP); ‘functionalised’ tricalciumfosfaat (TCP); calciumnatriumfosfosilicaat (bioactief glas; Novamin®); nanohydroxylapatiet; arginine met calciumbicarbonaat. Over calciumglycerofosfaat is te weinig onderzoek gedaan om te zeggen of het daadwerkelijk goed werkt of niet.

Tandpasta Zonder Fluoride En Cocosolie

Van beide varianten is door fabrikanten een betere bescherming aangetoond. Heeft tandpasta een uiterste houdbaarheidsdatum? En zo ja, wat gebeurt er dan als je tandpasta over datum is? Radar zocht het uit. Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) wordt de houdbaarheid van cosmetische producten, en dus ook tandpasta, op de verpakking vermeld. whitening tandpasta zonder fluoride met koksolie.

Tandpasta Zonder Fluoride Kind Met KoksolieTandpasta Gevoelige Tanden Zonder Fluoride Met Koksolie


Op sommige producten wordt deze houdbaarheid van maximaal 2,5 jaar aangegeven met een universeel teken, namelijk het zandlopersymbool. Dan is het niet nodig om de houdbaarheid in verschillende talen op het etiket te vermelden. : Als het product ongeopend dertig maanden (2,5 jaar) of langer houdbaar is, dan moet de gebruiksperiode worden vermeld - goede tandpasta zonder fluoride.

De gebruiksperiode, oftewel de periode waarin het product na opening kan worden gebruikt zonder de werking te verliezen, wordt aangegeven met een symbool van een geopend potje. De periode wordt in maanden aangegeven met de letter ‘M’. Radar heeft bij verschillende tubes tandpasta gecheckt hoe de houdbaarheid wordt aangegeven. Op de tube van Colgate – in dit geval Max White Charcoal – is een zandloper afgebeeld.

Tandpasta Zonder Fluoride Kruidvat Met Koksolie

Op de tubes van het merk Dentalux (verkrijgbaar bij de Lidl), wordt een houdbaarheidsperiode aangegeven van twaalf maanden na opening. Tip: de uiterste houdbaarheidsdatum staat op het doosje, en aan het uiteinde van de tube. Dit is soms wel moeilijker leesbaar. Gedurende de aangegeven periode of houdbaarheidsdatum behoudt tandpasta dus de oorspronkelijke kwaliteit en effectiviteit.

In een onderzoek met patiënten die radiotherapie in het hoofd-halsgebied ondergingen, bleek een ACP fluoridetandpasta met de twee-compartimententechniek wel gaatjes in de wortel te voorkomen, maar in de kroon niet. Voor CCP-ACP is niet voldoende bewijs gevonden dat het zou werken. Het zou volgens wat ouder onderzoek na het beugelen de witte vlek gaatjes kunnen doen verdwijnen.

Laboratorium en klinisch onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van fluoride en lage doses fTCP het afzetten van tandmateriaal bevordert - beste tandpasta zonder fluoride met koksolie. Het feit dat een lage dosis effectief is, maakt het alleen niet mogelijk om fTCP samen met fluoride in mondverzorgingsproducten te formuleren. Oorspronkelijk werd de tandpasta met Novamin® ontwikkeld tegen tandhalsgevoeligheid.

Tandpasta Zonder Fluoride Beter Met Koksolie

Klinisch onderzoek naar de meerwaarde van de combinatie laat nog op zich wachten. Er is nog te weinig klinisch onderzoek beschikbaar om de superioriteit van nanoHAP bevattende fluoride tandpasta’s ten opzichte van een gewone fluoridetandpasta te claimen. Het nut van argininecalciumbicarbonaat fluoridetandpasta is voor kinderen niet aangetoond en de onderzoeken die de werking bevestigen waren niet vrij van commerciële invloeden.

Behalve fluoridesoorten zijn er ook andere bestanddelen in tandpasta die goed zouden zijn voor het tandvlees te weten: tricolosan honing actieve zuurstof aloë Vera tea Tree Oil tinchloride backing soda chloorhexidine zeezout kokosolie CPC panthenol Q10 hyaluronzuur. goede tandpasta zonder fluoride. Triclosan is een van de weinige stoffen waarvan heel hard bewijs is dat het echt effectief is.

Tandpasta Zonder Fluoride KopenWaarom Tandpasta Zonder Fluoride

Helaas is deze stof ook in opspraak. Het werkt namelijk zoals een antibiotica (bacteriedodend) en zou niet goed wezen voor de hormoonhuishouding. Tricolasan zou ook anti-biotica resistentie in de hand werken. Hier is geen bewijs voor gevonden. In sommige landen mag Triclosan niet meer geconsumeerd worden. In Nederland zegt men dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en bovendien blijft de dosis erg laag.

Tandpasta Zonder Fluoride Gaatjes Met Koksolie

Ook krijg je er iets minder gaatjes door. Toch blijft de vraag of het effect van de tandpasta echt opgemerkt kan worden of dat het resultaat te klein is om echt van waarde te zijn. Uit twee onderzoeken blijkt dat honing significant plak reduceert in vergelijking met chloorhexidine. Choorhexidine staat in de mondzorg bekend als behoorlijk effectief om tandvleesontsteking tegen te gaan.

Dit zijn echter nog te weinig onderzoeken om te kunnen zeggen of een tandpasta of spoelmiddel met dit ingrediënt echt werkt - tandpasta zonder fluoride slecht. Er zijn een aantal tandpasta die gebruik maken van ‘actieve zuurstof’. tandpasta zonder fluoride met koksolie. Echter, is de ene actieve zuurstof de ander niet. Om actieve zuurstof stabiel in een tandpasta te doen, is behoorlijk wat werk nodig.

Toch zijn er heel wat professionals in de mondzorg behoorlijk enthousiast over dit kleine molecuul dat dwars door het weefsel zou kunnen om het herstel te bevorderen. Er zijn vier onderzoeken te vinden, waarbij Aloë vera tandpasta onderzocht wordt op vermindering van plak en tandvleesontsteking - tandpasta zonder fluoride ervaringen met koksolie. Als we de onderzoeken naast elkaar leggen dan blijkt dat het klinische effect van Aloë vera tandpasta nog niet goed duidelijk is.

Tandpasta Zonder Fluoride Met Cocosolie

Aloë vera zorgt dus wel voor een vermindering van plak en tandvleesontsteking, vergelijkbaar met een fluoridetandpasta (biologische tandpasta zonder fluoride). Er zijn geen onderzoeken bekend, waarbij werd onderzocht of Aloë vera een remming op het vormen van gaatjes heeft. Jammer, want Aloë vera tandpasta bevat vaak geen fluoride. Wie weet heeft tandpasta met fluoride gecombineerd met Aloë vera een gunstig effect.

Tea tree olie is eigenlijk melaleuca alternifolia. Ik kende dit zelf nog niet en tikte het in op de database van onderzoeken. Het was een verrassing dat ik een review er over kon vinden. Ook nog met een veelbelovende conclusie. Alhoewel er in dit artikel vooral gevaren wordt op laboratorische resultaten, dus niet op echte ‘levende’ monden.

Merken Tandpasta Zonder Fluoride Met KoksolieGoede Tandpasta Zonder Fluoride Met Koksolie

De klinische studies vonden zelfs een vergelijkend effect met chloorhexidine. De stof waarvan elke mondprofessional overtuigd is, maar niet lang gebruikt mag worden. Toch moet ook over Tea Tree Olie meer onderzoek gedaan worden. Bijvoorbeeld of het ook gaatjes kan verminderen naast tandvleesontsteking. Let op: In de tandpasta met tea tree olie zit vaak ook geen fluoride.

Gezonde Tandpasta Zonder Fluoride

Over Tinchloride is niet zoveel te vinden (waarom tandpasta zonder fluoride). Slechts een onderzoek waarbij na 12 weken minder plak werd gevonden ten opzichte van poetsen met aminfluoride. Een ander onderzoek bevestigt dat de SN2+ diep de biofilm in kan komen en zo een antibacterieel effect heeft. Backing soda Backing soda is bicarbonaat en zit in tandpasta.

Zomaar gebruik van backing soda (dat absoluut geen bakpoeder is!) zonder dat het in tandpasta zit, kan tanden schaden wegens schuren. Het bicarbonaat vertoonde een veel belovende vermindering van de plak na slechts eenmalig gebruik. Echter is er op de bloeding van het tandvlees slechts een kleine vermindering te verwachten.

Deze stof kent wel bijwerkingen zoals smaakverlies, het krijgen van verkleuringen op de tanden en een drogere mond. Het percentage 0,12% is het meest effectief en wordt in spoelmiddelen en tandpasta aangeboden. Hier kan men echter niet lang mee poetsen of spoelen. Er zijn daarom tandpasta’s met een veel lager percentage waarbij de bijwerkingen zo goed als achterwege blijven.

Tandpasta Zonder Fluoride Ervaringen Met Koksolie

Eerder werd gesuggereerd dat fluoride niet meer zou werken wanneer chloorhexidine wordt gebruikt, maar dit is ontkracht. Natriumchloride is zeezout. Zout wordt aan tandpasta toegevoegd omdat het speeksel stimuleert en dat versterkt en beschermt glazuur. Zout kan ook ontsteking tegen gaan. In tandpasta zit maar heel weinig zout. Zelf zout uit het keukenkastje pakken en op de borstel doen is een slecht idee.

Dit geldt ook voor Keltisch zout en Himalaya zout. Er kan wel mee gespoeld worden. Tijdens chirurgische ingegrepen wordt er ook met fysiologisch zout gespoeld. Hierover hebben wij niks kunnen vinden. Wel over het langdurig spoelen met kokosolie en inmasseren, alhoewel dit slechts enkele studies zijn met weinig deelnemers en enkel hele jonge deelnemers.

More from Feesttafel

Navigation

Home

Latest Posts

Dagaanbieding Van De Dag

Published Oct 21, 21
6 min read

Ariel Pods Witte Was

Published Oct 20, 21
5 min read